معرفی حشره تریپس
حشره تریپس چیست؟
حشره تریپس به عنوان آفت مکنده شناخته میشوند و دامنه گستردهای از گیاهان مانند انگور(مو)،مرکبات،بادمجان، فلفل، خانواده کدوئیان، لوبیا، نخود، خربزه، آفتابگردان، سویا، کدو و گوجهفرنگی را مورد حمله قرار میدهند.
مورفولوژی (ریخت شناسی)تریپس
در زمینه مرفولوژی، تریپسها میتوانند طولی بین 0.6 تا 1.5 میلیمتر داشته باشند و ویژگی بارز آنها داشتن ریشک در حاشیه بالها است. بالغان این حشرات ظریف و باریک هستند و بالهایی با پرههای حاشیهای دارند. رنگ تریپس بالغ قهوهای مایل به سیاه با بالهای زرد و طولی حدود 1.4 میلیمتر است. آنها شش پا و شکمی باریک دارند و پورهها نیز کمی زرد مایل به قهوهای هستند.
زیست شناسی
زیستشناسی این حشرات نشان میدهد که شناخت چرخه زندگی آنها برای کنترلشان حائز اهمیت است. تریپسها در بقایای گیاهی یا زیر پوست درختان زمستانگذرانی میکنند و تخمهای خود را روی سطح زیرین برگها میگذارند. تخمها پس از 3تا8 روز باز شده و پورههای قرمز مایل به زرد ظاهر میشوند که با رشد به رنگ قهوهای مایل به زرد در میآیند. در طول سال، تریپسها قادر به تولید تا پانزده نسل هستند و بالغین آن حدود یک ماه عمر میکنند.
علائم خسارت
علائم هجوم تریپسها شامل لکههای زرد رنگ روی برگها، کاهش رشد گیاه، اختلال در گلدهی و خشک شدن غنچهها است. همچنین برگهای آلوده پژمرده میشوند و گیاه ممکن است کاملاً تخریب شود. ترشحات قرمز بسیار کوچک این حشرات روی برگها باعث ایجاد لکههای سیاه رنگ میشود.
روش های کنترل تریپس
*برای کنترل و پیشگیری، استفاده از کارتهای آبی و زرد جهت کاهش جمعیت توصیه میشود. شستوشوی گیاهان با صابون محلولپاشی نیز مؤثر است.*
روش کنترل بیولوژیک
در روشهای کنترل بیولوژیک حشره تریپس، حشره ای بسیار ریز جثه از کنههای شکارگر، بالتوریها، سنهای شکاری و زنبورهای پارازیتوئید استفاده میشود.
روش کنترل شیمیایی
روشهای کنترل شیمیایی تریپس، حشره ای بسیار ریز جثهنیز شامل استفاده از مواد مختلفی مانند استامی پراید، کنفیدور، دیکلرووس، پرمترین، ابرون، تپکی و موونتو است.